Skip to main content
projecten

18 oktober: wereld menopauze-dag!

Wist je dat er op dit moment minstens een vrouw in jouw directe omgeving in overgang zit?

Waarschijnlijk niet, want bij dit onderwerp staan we eigenlijk nog veel te weinig stil. Vrouwen praten er niet of nauwelijks over en schamen zich vaak als zij weer zo’n vervelende opvlieger krijgen midden in een presentatie zitten of zomaar opeens heftig beginnen te transpireren. En dan is dit nog maar een van de vele “ongemakkelijkheden” van de overgang. Daarom is het goed dat er stil wordt gestaan bij dit onderwerp op wereld menopauze-dag!

Rondetafel bijeenkomst

Gelukkig wordt er inmiddels meer aandacht aan dit onderwerp geschonken en heeft er op 12 oktober jl. een rondetafel bijeenkomst in de Tweede Kamer plaatsgevonden.

Immers de helft van de Nederlandse bevolking bestaat uit vrouwen, waarvan er zo’n 1.8 miljoen in de overgang zijn. Zo’n 80% van deze vrouwen heeft last van last van overgangsklachten. Van hen heeft meer dan 30%, 540.000 vrouwen, zoveel gezondheidsklachten dat zij niet (volledig) kunnen functioneren. Waarom weten we daar zo weinig van? Waarom is de kennis van huisartsen op dit vlak verouderd? Waarom krijgen zoveel vrouwen niet de hulp en zorg die zij nodig hebben? Waarom worden hun klachten zo vaak genegeerd en afgedaan als ‘gezonde ziekte’ of gezeur? Waarom wordt de impact van de overgang op de gezondheid nog altijd niet serieus genomen?

POI/POF

Het zal je maar gebeuren dat je menstruatie al tijdens of kort na de pubertijd stopt of zelfs helemaal niet begint. Dat overkomt 1 op de 1000 meiden en jonge vrouwen onder de dertig jaar. Zij hebben Premature Ovariële Insufficiëntie (POI). Door een te kleine eicelvoorraad komen ze vroegtijdig in de overgang. De gevolgen zijn ingrijpend: ze kunnen geen kinderen krijgen en hebben allerlei klachten, zoals stemmingswisselingen, stijve gewrichten, geen zin in seks en opvliegers. Op latere leeftijd lopen deze vrouwen meer risico op botontkalking en hart- en vaatziekten. Ook de sociale gevolgen zijn groot. Helaas stuiten vrouwen met POI te vaak op onbegrip van artsen en hun omgeving, meestal als gevolg van onwetendheid.

Tweede lente, de overgang: fabel of taboe – een boek dat ertoe doet

Het afgelopen jaar portretteerde ik 37 vrouwen, die vertellen hoe de overgang hun leven op zijn kop zet. Hun verhalen maken duidelijk hoe belangrijk het is dat dit onderwerp uit de taboesfeer komt en dat de beeldvorming drastisch wordt bijgesteld. Daarom is Tweede Lente een boek dat ertoe doet. De overgang is een serieus onderwerp dat de volle aandacht verdient van artsen, zorgverleners, werkgevers, mannen en vrouwen.

Met het boek Tweede Lente vraag ik meer aandacht voor de vrouwen in de overgang en geef ik jonge vrouwen met POI een gezicht.

Tweede Lente

Tweede Lente, de overgang: fabel of taboe verschijnt medio december en is te bestellen via www.tweedelente.com

De expositie is van 3-20 november te zien bij Factor IJ, Pampuslaan 11, Amsterdam (IJburg).